Стилска анализа на текстот. Пример за стилистичка анализа на уметнички, научни или публицистички текстови

Постојат неколку видови на руски јазик стил, меѓу нив - колоквијален, официјален бизнис, уметнички. Постојат уште две наративни техники. Ова се научни и новинарски стилови. За јасно формулирање на сопствените мисли, важно е да бидете во можност да одберете ...

Универзален автомобил поблиску до врата: инсталација и прилагодување

Главните функции што вратата на автомобилот треба да ги исполни не е само да ги заштитат бравите на вратите од оштетување ако се постапиле кога се отворени или затворени. Модерните механизми се многу важни ...

Грижа за јаболкници во есен: важни поени

Епл дрвјата се чувствуваат одлично во поголемиот дел од нашата земја и не треба да создаваат посебни услови за притвор. Но, исто така, им е потребна грижа и внимание. Особено е важно правилно да го подготвиме овоштар ...

Институт за пулмологија каде се наоѓа? Информации и критики

Дијагностиката и третманот на респираторните болести се окупирани од големи белодробни центри. Експертите ги идентификуваат и лекуваат: бронхијална астма; бронхитис емфизем; пневмонија; уртикарија и многу други болести. Високо квалификувани специјалисти работат во белодробните институти, ...

Возрасна периодизација според Д. Б. Елковин

За современата психологија, фактот дека едно лице во процесот на неговиот развој и формирање поминува низ низа фази кои се разликуваат едни од други на нивоа: физички повеќе не е тајна; ментална; ...

Капки "Ремо-вакс": осврти, инструкции, употреба кај деца, аналози на лекот

Болни сензации во ушите даваат многу непријатности дури и за возрасни, а да не ги спомнуваме и малите деца, кои навистина не научиле да зборуваат. Со слични клинички манифестации, вознемирените родители трчаат во ...

"Интензивни" курсеви по англиски јазик. Осврти за курсеви по англиски јазик "Интензивна" во Москва и Санкт Петербург

Познавањето на англискиот јазик во современиот свет е непроценлив придонес кон развојот на целото општество како целина и на поединецот. Ако сакате совршено да го совладате странскиот јазик, тогаш ...

Манипулацијата е ... Начини и методи на психолошко влијание врз личност. С. Г. Кара-Мурза, "Манипулација со свеста"

Како се влијае врз луѓето? Денес тие живеат без да се сомневаат ништо, а утре тие можат да преработат еден стан на сосема непознат. Многу често под влијание на некој фактор ...

Како да се елиминира болката и тежината во главата

Главоболката и тежината во главата се познати, веројатно, на секоја возрасна личност. Ова е прилично чест симптом на многу болести: од студена болест до сериозни повреди на мозокот. Се разбира, непријатно чувство ...

Сретенскаја свеќа. Молитва за осветување на Сретенски свеќи

Православниот свет го слави 15 февруари, празникот на Презентацијата на Господ. Свети на овој ден, вода и свеќи добиваат многу посебни особини. Тие им помагаат на нашите молитви да ја најдат милостивата сила што дава помош при пренамена ...

Таблети "Протекта": упатства за употреба, аналози, критики

Во модерните времиња често се слушаат поплаки од луѓе не само на старост за тоа како нивните зглобови се претвораат во времето. Болести на зглобовите денес немаат старосни граници. Во опасност ...

Европа и Азија. Што морето се поврзува со мермерниот теснец на Босфор?

Земјишната граница на Европа и Азија поминува низ планините, Урал и Кавказ, и морето - низ водите на неколку мориња и Босфорскиот теснец. Каков вид на море се поврзува со Босфорскиот мермерски теснец, ...

Организациски родител состанок во класата 7. Како да се одржи состанок во класата 7

Огромен проблем за многу наставници станува состанок на родител во училницата 7. Работата е дека овој временски период е многу важен за учениците, за наставниците и за мајките-татковци ...

Двокреветни душеци: цени, големини и совети за избор. Брачен кревет со душек

Спиењето е важно во нашиот живот. Добро организирано место за спиење помага да се одморите нормално. Па, ако имате квалитетен двоен кревет со душек. И тој има ортопедски ефект. Ако ...

Програмата за работа на театарската група за ГЕФ во училиштето и детската градинка

Во модерната педагогија, дидактичката ориентација на класите постепено се заменува со развојот. Со ова најпрво би требало да значиме дека не само психолози, туку и практицирање на наставниците почнуваат да се разберат и да го видат вистинскиот ...

Константин Воробјев, писател. Најдобрите книги на Константин Воробјев

Еден од најсветлите претставници на "поручникот" проза, Константин Воробев е роден во благословениот "славејски" регион Курск, во едно далечно село наречено Нижни Реутец, во Медведински област. Самата природа има тука ...

Роберт Кардашијан: позадина, биографија и семејство

Семејството Kardashian денес е познато речиси секој жител на САД, благодарение на супер-популарната реалистичка емисија со исто име, која е на ТВ-каналот "Е!" Повеќе од 7 години и ги победува сите записи за проекции. Сепак, таа е позната ...

Крос-бод: "Осинка" - клуб на игла жени

Неодамна, везаните работи повторно стануваат модерни! Жените везат, плетеат, ткаат, шијат ... За да ги подобрат вештините, да го споделат својот "бокал" или само да побараат совет, одете на посебни локации. Ајде да разговараме за популарната ...

Театар "Ивано": репертоар, уметници, како да се добие

Театарската куќа Иванхо беше создадена само 4 пред една година. За време на овој период беа презентирани два грандиозни мјузикли за деца: "Балада од мало срце" и "Островот богатство", кои се многу популарни ...

Asus X553MA: осврти. Недостатоци и предности на лаптоп

Компанијата Asus никогаш не престанува да ги зачудува своите навивачи - прво најпродуктивниот мобилен уред во светот, потоа нетонот-трансформаторот и сега лаптопот во ултра-тенкиот Asus X553MA случај. Осврти на сопствениците на овој уред ...